Droom jij ook van een vakantiehuisje op een idyllische plek? Nick (29) en Muk (27) maakten hun droom waar en kochten vorig jaar een tiny house. De Wabi Sabi woonstijl van tiny house ‘MORI’ is bijzonder mooi. Minstens net zo bijzonder is het mooie verhaal over de reis van Nick en Muk naar hun droomhuisje.
Fotografie en styling: Muk van Lil
Nick en Muk oriënteerden zich al een aantal jaren op een plekje voor erbij. Hun zoektocht leidde, mede door het werk van Nick, zelfs naar het Caribisch gebied. “We hebben daar in 2021 meerdere huizen bekeken”, vertelt Muk. “Toen we van deze reis terugkwamen in januari 2021, hadden we niets gezien waarvan ons hart sneller ging kloppen. Eigenlijk waren we van plan om langer te blijven en verder te kijken. Maar er waren vreemde problemen met onze tickets waardoor we niet konden verlengen. Vonden we heel gek, maar bleek achteraf een ontzettend geluk. Vlak nadat we landden, kreeg ik een appje van een kennis. Zij hadden al een huisje op het park waar ‘MORI’ staat. Er zouden extra plekjes bij komen, maar we moesten wel snel zijn. Zo snel zelfs, dat we een paar uur na onze terugkomst al een belafspraak hadden. Het voelde meteen goed. Op donderdag kwamen we terug, vrijdag belden we en op maandag was alles rond: hadden we zomaar een tiny house gekocht!”
Als het goed voelt, stroomt het vanzelf. Dat was in dit geval zo. Heel bijzonder. Als we die reis hadden verlengd, was MORI er niet geweest.
Eigen ontwerp tiny house
De bouw van het huisje is een samenwerking met een lokale partij waar het kleinschalig park, waar het huisje staat, mee samenwerkt. Muk: “Zij hebben ons geadviseerd maar het ontwerp heb ik zelf helemaal bedacht. Ik heb al talloze tiny houses en duizenden huizen gefotografeerd. Omring me de hele dag met designers en stylisten, dus huizen en interieurs zitten in mijn DNA. Als uitgangspunt heb ik de rustgevende plek genomen, met een ruim en open gevoel. Sommige huizen kunnen nog zo groot zijn, maar benauwd voelen. Dat wilde ik ‘koste wat het kost’ voorkomen. Zo begon ik eerst in de open ruimte van ons tiny house te ontwerpen, de functies uitwerken. Ik bedacht wat je het eerst wil zien als je wakker wordt. Van daaruit ontstond de indeling.”
Duurzaamheid, eenvoud en imperfectie
“Met de schetsen van de buitenzijde en de plattegrond zijn we om tafel gegaan met de bouwer”, vertelt Muk verder. “We bespraken uit welke materialen het ontwerp vervaardigd kon waren en wat praktisch was. MORI staat in het bos, dus voor ons was goede isolatie en een duurzame afwerking heel belangrijk. Zij hebben daar met veel zorg naar gekeken. De basis is vervaardigd uit hout, de muren zijn voorzien van gipsplaten die we zelf goed konden afwerken. We kozen voor een Wabi Sabi aanpak. Dat is nu een ’trend’, maar veel mensen weten niet dat het om 7 Japanse principes draait waarin duurzaamheid, eenvoud en imperfectie de boventoon voeren. Zo creëer je naast duurzame interieurs, ook een plek die eigen en warm aanvoelt. Dat is natuurlijk wel zo fijn als je hier komt slapen en het huisje huurt.
Ook in de aankleding zijn we voor zoveel mogelijk duurzame, natuurlijke en recyclebare materialen gegaan. Zo vind je er bijvoorbeeld de natuurlijke kalkverf van L’Authentique (kleur Vlas), de enige 100% recyclebare PVC vloer ter wereld; een Vortex patroon van Moduleo en kozen we voor een badkamer in Japanse stijl. De badkamermeubels en het toilet is van het merk Duravit. Het toilet is een douche-wc, zo heb je de keuze om geen toiletpapier meer te gebruiken. En de gordijnen van HEMA, vind ik helemaal leuk. Ze zijn namelijk vervaardigd in Nederland, uit biologisch katoen en linnen dat uit de Benelux komt. Weten veel mensen niet, maar hartstikke duurzaam! Verder hebben we wel een CV om het huisje te verwarmen maar de basis is een pelletkachel. Daarnaast hebben we maar een minimale stroomvoorziening, dus bij ons geen vaatwasser of energieslurpende apparaten. We wensten ook nog een sedumdak of zonnepanelen, maar dat werd eigenlijk overbodig door de al afdoende isolatie en het lage energieverbruik.”
Puur op gevoel
Alhoewel Muk vanwege haar werk natuurlijk op de hoogte is van de allernieuwste woontrends en ontwerpen, richt ze haar eigen interieurs puur op gevoel in. “Ik ben wel uitgegaan van het Wabi Sabi principe voor dit tiny house maar niet op basis van hoe zich dat vertaald heeft naar de trends”, legt Muk uit. “Ik heb eigenlijk nooit een moodboard of stijl bekeken. We hebben het echt op gevoel ingericht. Bij ons in de buurt vind je De Eekhoorn Dutch Furniture, hun merkenportfolio bestaat onder andere uit WOOOD en vtwonen. Omdat het zo dichtbij is hebben we daar veel geshopt. Voor ons is het een lokaal bedrijf met veelal in Nederland geproduceerde producten. Inrichten doe ik op gevoel, ik raak het aan, bedenk me of het past en vervolgens kiezen we ervoor.” Voor de keuken koos het stel voor het merk IKEA. “Mijn ervaring is dat deze keukens niet stuk te krijgen zijn”, lacht Muk. “En mocht er nu een keertje iets stuk gaan, dan is dat super eenvoudig te vervangen. Misschien geen bijzonder materiaal maar voor mij wel duurzaam omdat deze heel lang meegaat en we geen nieuwe keuken nodig hebben mocht er een keertje iets sneuvelen.”
Oase van rust
Evenwicht en rust vormen de basis van MORI. Muk: “Dat zie je ook terug in ons eigen huis
@casa.kanso. Natuurlijke materialen en zachte vormen. Ik denk dat we van interieurs houden die rust en leven brengen tegelijkertijd. Leven door het materiaalgebruik, de texturen, de afwerking. Rust door de zachtheid en natuurlijke tinten.” Muk fotografeert dagelijks de mooiste interieurs. We zijn benieuwd wat haar nu vaak opvalt als ze een huis binnenkomt. “Ik kan een huis binnenwandelen en zeggen: Wauw, wat een gaaf facet geslepen randje in je kozijn”, lacht Muk. “Ik beleef een huis anders dan de meeste mensen doordat ik het als fotograaf ook anders beleef. Die geven een compliment hoe mooi het huis is, ik zie prachtige details en voel de sfeer.”
Wakker worden vind ik echt heel bijzonder hier. De deuren open, zonnetje naar binnen, eekhoorntjes die voorbij rennen. Je beleeft echt het bos, zeker door de grote raampartijen. Dat is hier het fijnste, dat je echt IN het bos slaapt.
Stap voor stap
Tot slot zijn we benieuwd naar tips voor alle dromers van zo’n heerlijk huisje. “Mocht je kiezen voor een tiny house, dan raad ik je echt aan om ook de beleving op te zoeken in zo’n huisje”, vertelt Muk. “En denk echt goed na over het ontwerp. Je kunt al snel de plank misslaan. Een raam op de verkeerde plek, de deur net onhandig. Elke centimeter is er één! Schuifdeuren are my best friend, lekker ruimtebesparend. Een plek vinden is helaas in Nederland momenteel wel heel lastig. Bij ons op het park is het ook al helemaal vol en een wachtlijst van honderden mensen. Je moet daarmee echt geluk hebben. Grotere parken bieden vaak niet de gelegenheid voor eigen ontwerp, dus voor ieder puntje is wel iets te zeggen. Ik zou vooral beginnen met netwerken, rondrijden, uitzoeken wat je zou willen en hoe je dat tot leven kunt laten komen. Stap voor stap kom je er dan vanzelf!”
En denk echt goed na over het ontwerp. Je kunt al snel de plank misslaan. Een raam op de verkeerde plek, de deur net onhandig. Elke centimeter is er één!
Volg tiny house MORI op Instagram: @mori.tinyhouse
Reageer