Een prachtig (vakantie)huis in het buitenland is een droom voor velen. Als architect moet het ontwerpen van villa’s in het buitenland dan ook een droombaan zijn. De mogelijkheid om te werken aan projecten in verschillende culturen en omgevingen kan ook een enorme uitdaging zijn, maar is ook een unieke kans om creativiteit en innovatie te tonen. We gaan binnenkijken in India. Architect Robert Verrijt van bureau BRIO legt ons zijn visie uit en toont het geweldige resultaat van een prestigieus ontworpen villa, in samenwerking met landschapsarchitect Kunal Maniar, nabij Mumbai.
Passend in de natuur
BRIO, opgericht in 2006, is gevestigd in Rotterdam (Nederland) en Mumbai (India). In de loop der jaren is de studio uitgegroeid tot een energiek team architecten onder leiding van Shefali Balwani en Robert Verrijt. De oorsprong van BRIO is gelegd in Sri Lanka, waar de oprichters elkaar in het begin van hun carrière als architect hebben ontmoet. “Wij hebben het geluk gehad om al vanaf het begin van onze carrière huizen te mogen ontwerpen in adembenemend mooie plekken,” vertelt Robert. “Dat maakt het extra aantrekkelijk, maar ook ligt het risico op de loer om zo’n plek voor goed te verpesten. En als je om je heen kijkt in het buitenland dan zie je dat helaas vaak genoeg. De lat ligt dus automatisch hoog. Daarom was aan ons de taak was om een villa te ontwerpen die op een heel natuurlijke wijze ingepast is in zijn omgeving.”
We vragen ons daarom ook vaak af welke aanpak een positieve invloed kan hebben op de manier waarop we omgaan met onze natuurlijke omgeving en de bebouwde omgeving.
Bouwen op een heuvelrug
Bijzonder aan de locatie van deze villa is dat deze heel dicht op de metropool Mumbai ligt met panoramisch uitzicht op de stad, én op een heuvelrug waar nog nooit bebouwd was. Robert Verrijt: “Dit zou de eerste woning worden! En toch vonden we dat deze woning niet per se net hoefde te doen alsof het niet aanwezig was. Het mocht wel een bepaald zelfvertrouwen uitstralen. De woning heeft dan ook een duaal karakter: aan de ene kant ingebreid en bescheiden, maar aan de andere kant ook heel karaktervol en expressief.”
Bijzonder aan de locatie van deze villa is het panoramische uitzicht op de metropool Mumbai.
Duurzame toepassingen
Het bouwen van duurzame huizen is ook een belangrijk uitgangspunt in de ontwerpen van Architecture BRIO. “Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je een duurzaam gebouw kan maken,” legt Robert uit. “Wij vinden het heel belangrijk om goed na te denken over welke technieken en of materialen je wel of juist niet moet toepassen. In deze villa hebben we eigenlijk twee heel traditionele low-tech methodes toegepast. Die van een grotwoning, en die van een traditionele plantagewoning, een soort lange tent op stokken.
Het klimaat van Mumbai is over het algemeen warm en vochtig, maar op die heuvel is altijd wel een aangenaam briesje. Terwijl de standaard is om in woningen altijd de airconditioning aan te hebben staan, hebben we de woning zo ontworpen dat dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Daarom is een gedeelte van de woning ondergronds gebouwd. Zo konden we de dempende werking van de aarde gebruiken om de temperatuur in de woning aangenaam te houden. In tegenstelling is het andere deel van de woning juist heel licht en open. Alle grote glazen raampartijen kunnen geopend worden achter een ruim overstek. In de schaduw, met de ramen open, is het heerlijk vertoeven in de verandahs of op de luie bank in de woonkamer.”
In deze villa hebben we eigenlijk twee heel traditionele low-tech methodes toegepast. Die van een grotwoning, en die van een traditionele plantagewoning, een soort lange tent op stokken.
Natuur in huis
Het perceel lag op een vrij kale, rotsachtige steile heuvel. “Dat is een moeilijke ondergrond om op te bouwen”, vertelt Robert verder. “Je moet al snel in de rotsen gaan hakken. Zonde vonden we dat. Dus we hebben dan ook een groot gedeelte van de rotsen in tact gehouden en binnen in de woning laten zien. In een van de kamers is de rots een soort bank geworden. In één van de badkamers verandert de rots in de moesson zelfs tot een waterval!”
Wishlist
Naast de elementen van de natuur waar Robert rekening mee moest houden, hadden de bewoners zelf natuurlijk ook een hele lijst van wensen. Robert: “Een aantal wensen zijn gewoon praktische wensen en rationeel. En een aantal juist niet. Zo wilden ze het liefst een woning met zo min mogelijk trappen. En dat op zo’n steile heuvel! Dat is uiteindelijk wel goed gelukt; we hebben de woning op
twee niveaus kunnen bouwen. Ook wilden ze graag een grote waterglijbaan die in het zwembad terecht zou komen. Het risico was dat het de kalme, landelijke sfeer van de woning zou veranderen in een soort pretpark. Maar we hebben er toch een feestje van kunnen maken door de glijbaan heel mooi mee te laten vloeien met het landschap, uitkomende in een tweede plonsbadje.”
De woning heeft een een duaal karakter: aan de ene kant ingebreid en bescheiden, maar aan de andere kant ook karaktervol en expressief.
De pareltjes ontdekken
Tot slot vragen we Robert welk advies essentieel is voor toekomstige droomhuis bewoners in het buitenland. “Het begint eigenlijk met het uitkiezen van de juiste locatie”, vertelt Robert. “In het buitenland, maar ook als je goed kijkt in Nederland, kan je natuurlijk hele bijzondere plekken in de natuur vinden om te wonen, of ze nu groot of klein zijn. Maar vaak bevelen makelaars en adviseurs de meest veilige en middelmatige landgoederen aan. Dikwijls zijn echter woningen of landgoederen met uitdagingen, juist degene die een veelheid aan mogelijkheden kunnen bieden. Je hebt er dan heel veel aan om in een heel vroeg stadium advies van een meedenkende creatieve, architect te kunnen vragen. Iemand die zowel de risico’s goed kan inzien, als de verborgen meerwaarde kan ontdekken en verbeelden. Dus neem je architect mee om de locatie te bekijken. Zo voorkom je dat je later allerlei kostbare trucs moet uithalen om er überhaupt iets van te maken, maar ook om de onontdekte pareltjes te kunnen onderscheiden.”
Neem voor meer prachtige projecten, binnenkijken in India en of informatie een kijkje bij Architecture BRIO
Reageer