Stek Woon & Lifestyle Magazine
Zonwering

Slimme zonwering en airco: comfortabel én energiebesparend wonen

Iedereen wil graag een comfortabel huis waarin het lekker koel is in de zomer, zonder dat de energierekening de pan uit rijst. Zeker nu de zomers steeds warmer worden, is het een uitdaging om je woning op een aangename temperatuur te houden zonder de airco dag en nacht te laten draaien. Er is gelukkig ook goed nieuws: elektrische zonwering, slimme aansturing en airconditioning kunnen samen zorgen voor een efficiënte én duurzame manier om het huis koel te houden.

zonwering

Elektrische zonwering: schaduw met één druk op de knop

Je zit lekker binnen en de zon begint opeens fel op je ramen te schijnen. De temperatuur loopt dan al snel op. Met elektrische zonwering hoeft dit echter geen probleem te zijn. Met één druk op de knop gaat de elektrische zonwering omlaag, zodat de hitte buiten blijft. Elektrische zonwering maakt het leven comfortabeler, want je hebt geen gedoe meer met handmatige draaistangen of het uitklappen van parasols. Gewoon even op de afstandsbediening drukken en de zonwering doet het werk voor jou. Ook bediening met de smartphone behoort tot de mogelijkheden. 

Een extra voordeel: elektrische zonwering is er in vele soorten en maten. PZN of Projectzonwering Nederland (bekijk website) biedt bijvoorbeeld niet alleen traditionele screens aan, maar ook ritsscreens en uitvalschermen. Er zijn daarbij verschillende keuzes, waaronder solar-ritsscreens die werken op zonne-energie. Dit laatste is een goede en duurzame oplossingen bij beperkte aansluitmogelijkheden. Ook wat het design betreft, is er natuurlijk erg veel vrijheid.

zonwering

Slimme aansturing van elektrische zonwering

Om optimaal gebruik te maken van je zonwering, kun je deze koppelen aan een slim systeem zoals Somfy TaHoma. Het gaat om een slim systeem waarmee je verschillende elektrische apparaten in huis kunt aansturen en automatiseren, waaronder zonwering, verlichting, rolluiken en airco’s. Het idee achter een slim systeem is eenvoudig: je huis denkt met je mee en helpt je om je woning zo efficiënt mogelijk te verwarmen, te koelen en te verlichten.

Met slimme aansturing kun je bijvoorbeeld instellen dat de zonwering automatisch naar beneden gaat zodra de zon te fel wordt aan de zuidzijde of wanneer de binnentemperatuur een bepaalde waarde bereikt. Dit voorkomt dat de woning onnodig opwarmt, waardoor je minder snel de airco hoeft in te schakelen. En als de zon weer achter de wolken verdwijnt of als het buiten begint af te koelen, kan de zonwering automatisch omhooggaan. Zo heb je altijd de perfecte balans tussen schaduw en natuurlijke warmte!

Scandinavische woonkamer | Binnenkijken | Stek Magazine

Airco en zonwering: een ijzersterk duo

Airconditioning kan een grote energieverbruiker zijn, vooral op warme dagen. In combinatie met zonnepanelen kan dit enigszins worden gecompenseerd, maar zelfs dan blijft het een grote verbruiker. Door de airco slim te combineren met elektrische zonwering en automatische aansturing kun je de efficiëntie van het koelsysteem echter aanzienlijk verbeteren. Wanneer je slimme zonwering de warmte buiten houdt, hoeft de airco minder hard te werken om de temperatuur op peil te houden. Dit betekent dat je minder energie verbruikt, wat niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Met een slim systeem, zoals de TaHoma Switch, kun je de airco aansturen op basis van het weer en de temperatuur in huis. Als de zonwering al enige tijd naar beneden is en de temperatuur toch begint op te lopen, kan het systeem de airco inschakelen om de temperatuur te stabiliseren. Dit gebeurt allemaal automatisch, zonder dat je er zelf over hoeft na te denken. Het resultaat: altijd een comfortabel binnenklimaat, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoge energiekosten.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.